Watruszki z ziemniaków z warzywami.

0 (0 ocen)

Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem.Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam".

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków
    1 jajko
    20 dag kalafiora
    2-3 marchewki
    3 łyżki groszku zielonego
    1/2 łyżeczki świeżego imbiru
    1 łyżka masła
    2 łyżki wody
    sól, pieprz
    3 łyżki sera żółtego tartego
    Sos beszamel
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    150ml mleka
    sól, gałka muszkatołowa
    Zrobić zasmażkę z mąki i masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym, gorącym mlekiem. Doprawić do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Watruszki z ziemniaków z warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Watruszki kolaż 1. Z ziemniaków i jajka zrobić puree doprawić solą i pieprzem.
    Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania.
    Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku.
    Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do lekkiego przyrumienienia.
    Podawać ze szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować