Pierwszy raz taką zrobiłam i stwierdzam, że to dobry sposób na wątróbkę, zdecydowanie mniej pryska, na wierzchu jest mocno chrupiąca a w środku mięciutka. Taką chrupiącą nawet dzieci polubią :)
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
ok 600 g wątróbki z kurczaków
panierka jak do kotletów:
mąka
bułka tarta + sól, pieprz i trochę roztartego w dłoniach majeranku
2 roztrzepane jajka
smalec do smażenia
Wątróbka panierowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, obsuszamy w ręczniku papierowym. Bułkę tartą mieszamy z przyprawami, nie solimy bezpośrednio wątróbki, gdyż będzie twarda.
Panierujemy w mące, jajku, na koniec w przyprawionej bułce i od razu kładziemy na gorący smalec, smażymy na mocno rumiano z obu stron.
Smacznego :)
Komentarze