Wątróbki królicze z ziemniakami w waflu i surówką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zawsze miałam problem co zrobić z wątróbkami z królika i wpadłam na pomysł który zaakceptowała ze smakiem moja rodzina.

  • 50 min

Składniki:

  • Wątróbki:
    3 wątróbki królicze
    5-6 łyżek mąki
    0,5 szklanki mleka
    Sól i pieprz
    Olej

    Ziemniaki w andrucie:
    1 kg ziemniaków
    0,5 cebuli
    Curry
    Sól i pieprz
    1-2 andruty kwadratowe

    Surówka:
    0,5 główki białej kapusty
    1 marchew
    1 jabłko
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka majonezu
    Sól, pieprz

Wątróbki królicze z ziemniakami w waflu i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki zamoczyć na 20 min w mleku, następnie wyjmować i obwalać w mące. Smażyć na oleju na dużym ogniu bardzo szybko, bo w ten sposób pozostaną miękkie. Pod koniec smażenia lekko posolić. Zalać wodą i zrobić sos zakłócany mąką i przyprawić do smaku.
  • 2. Ziemniaki ugotować (posolić), następnie zgnieść i dodać cebulę zeszklona na oleju z dodatkiem curry. Gorącą masę wyłożyć na andruta i poczekać aż zmięknie poczym zwinąć w roladę. Odstawić do ostygnięcia najlepiej do lodówki będą się lepiej cięły. Plastry smażymy na oleju tak by się zarumieniły.
  • 3. Kapustę i jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a marchew na małych. Dodać do tego ocet i majonez oraz doprawić solą i pieprzem- wszystko dokładnie wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy