Wątróbka z pieczarkami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 70 dag wątróbki drobiowej
    1/2 kg pieczarek
    2 - 3 cebule
    sól
    pieprz
    mąka (do oprószenia wątróbki)
    natka pietruszki
    3 - 4 łyżki margaryny
    4 łyżki śmietany 30%
    2 łyżeczki koncentratu

Wątróbka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę namoczyć w wodzie lub mleku co najmniej 30 min. Osączyć, oprószyć mąką i obsmażyć na margarynie. Przełożyć do garczka.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć chwilę na tłuszczu pozostałym ze smażenia wątróbki. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażyć jeszcze chwilę. Przełożyć do wątróbki. Zalać ok. 2 szklankami wody lub bulionu, chwilę podgotować. Dodać śmietanę, koncentrat. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy