Wątróbka z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem szczęśliwą żoną, za kilka tygodni będę również mamą. Przepis na to danie podpatrzył mój mąż u kolegi z pracy. Bardzo mu smakowało, więc postanowiłam je przygotować, ale „po mojemu”.

Składniki:

  • ● 50 dag wątróbki wołowej lub wieprzowej
    ● 30 dag pieczarek
    ● 2 cebule
    ● 15 dag żółtego sera w kawałku
    ● olej
    ● 2-3 łyżki mąki
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● słodka mielona papryka

Wątróbka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy
    w cienkie plasterki. Cebule
    obieramy, kroimy w krąż ki. Na
    patelni rozgrzewamy olej i dusimy
    pieczarki z cebulą. Doprawiamy
    do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem
    i papryką.
  • 2. Wątróbkę dokładnie myjemy,
    oczyszczamy z błon i osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Kroimy w niewielkie
    kawałki. Oprószamy mąką
    i smażymy na oleju rozgrzanym
    na drugiej patelni.
  • 3. Gdy wątróbka zmięknie, dodajemy
    pieczarki z cebulą.
    Mieszamy i dusimy kilka minut
    na małym ogniu.
  • 4. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Wątróbkę
    posypujemy serem pod koniec
    duszenia.
  • 5. Duszoną wątróbkę podajemy
    z pieczywem, ziemniakami
    z wody lub pieczonymi. Dobrym
    dodatkiem będzie sałatka
    z buraczków lub surówka
    z kiszonej kapusty.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Przed smażeniem wątróbkę możemy godzinę moczyć w mleku. ● Do podsmażonej wątróbki możemy wlać szklankę czerwonego wytrawnego wina. ● Danie warto urozmaicić, dodając do cebuli i pieczarek pokrojoną czerwoną paprykę

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy