Wątróbka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Zdrowa wątróbka w nieco innej odsłonie niż z tradycyjną cebulką.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wątróbka wołowa (może być też wieprzowa): 50 dekagramów
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - ser (żółty): 15 dekagramów
    - mąka: 2 łyżki
    - vegeta: 1 łyżeczka
    - pieprz (do smaku): 2 szczypty
    - papryka w proszku (słodka mielona, do smaku): 2 szczypty

Wątróbka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy
    w cienkie plasterki. Cebule
    obieramy, kroimy w krąż ki. Na
    patelni rozgrzewamy olej i dusimy
    pieczarki z cebulą. Doprawiamy
    do smaku vegetą, pieprzem
    i papryką.
  • 2. Wątróbkę dokładnie myjemy,
    oczyszczamy z błon i osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Kroimy w niewielkie
    kawałki. Oprószamy mąką
    i smażymy na oleju rozgrzanym
    na drugiej patelni.
  • 3. Gdy wątróbka zmięknie, dodajemy
    pieczarki z cebulą.
    Mieszamy i dusimy kilka minut
    na małym ogniu.
  • 4. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Wątróbkę
    posypujemy serem pod koniec
    duszenia.
  • 5. Duszoną wątróbkę podajemy
    z pieczywem, ziemniakami
    z wody lub pieczonymi. Dobrym
    dodatkiem będzie sałatka
    z buraczków lub surówka
    z kiszonej kapusty.

Komentarze

Podobne przepisy