Wątróbka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy i kroimy
w cienkie plasterki. Cebule
obieramy, kroimy w krąż ki. Na
patelni rozgrzewamy olej i dusimy
pieczarki z cebulą. Doprawiamy
do smaku vegetą, pieprzem
i papryką.
2.Wątróbkę dokładnie myjemy,
oczyszczamy z błon i osuszamy
papierowym ręcznikiem
kuchennym. Kroimy w niewielkie
kawałki. Oprószamy mąką
i smażymy na oleju rozgrzanym
na drugiej patelni.
3.Gdy wątróbka zmięknie, dodajemy
pieczarki z cebulą.
Mieszamy i dusimy kilka minut
na małym ogniu.
4.Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Wątróbkę
posypujemy serem pod koniec
duszenia.
5.Duszoną wątróbkę podajemy
z pieczywem, ziemniakami
z wody lub pieczonymi. Dobrym
dodatkiem będzie sałatka
z buraczków lub surówka
z kiszonej kapusty.
Komentarze