Wątróbka z miechunką, żurawiną i czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatna wątróbka z sarny idealnie komponuje się ze smakiem suszonej żurawiny, miechunki oraz soczystą czerwona porzeczką.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wątróbki
    3 młode cebulki
    60 g suszonej miechunki
    60 g suszonej żurawiny
    100 g świeżej czerwonej porzeczki
    łyżka masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    100 ml białego półwytrawnego wina
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

Wątróbka z miechunką, żurawiną i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy z błony, kroimy na plastry, a następnie obsmażamy z obu stron na oleju i maśle. Do obsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, miechunkę oraz żurawinę. Po zeszkleniu cebuli wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Wątróbkę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną porzeczką, natką oraz solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy