Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku

5 (144 ocen)

Tak przygotowana wątróbka to dla mnie smak rodzinnego domu - przygotowywała ją tak babcia i przygotowuję nadal mama. Pięknie pachnie, a jak smakuje!

Składniki:

  • • 400g wątróbki wieprzowej,
    • 1 szklanka mleka,
    • 3-4 cebule,
    • 2 twarde jabłka,
    • 2 łyżeczki majeranku,
    • sok z cytryny,
    • sól,
    • pieprz,
    • woda,
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku 1. Wątróbkę płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy ją mlekiem tak, żeby była cała zakryta, odstawiamy na godzinę. Dzięki moczeniu w mleku pozbędziemy się charakterystycznego dla wątróbki zapachu.
  • Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku 2. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Jabłka myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy wątróbkę.
  • Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku 3. Zdejmujemy ją, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodajemy wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy kilak minut.
  • Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku 4. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy jabłka, podczas smażenia posypujemy je majerankiem.
  • Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku 5. Jabłka przekładamy do wątróbki i dusimy kilka minut doprawiając do smaku. Jabłka nie powinny się rozpaść. Smacznego ;)

Porady

Wątróbki nie podsmażajmy zbyt długo, ani nie duśmy zbyt długo, żeby nie była za twarda. Wątróbke solimy pod koniec, żeby nie była twarda,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować