Wątróbka z jabłkami

0 (0 ocen)

Moja rodzina uwielbia wątróbkę więc często taką przygotowuję.

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej
    2 cebule
    2 kwaśne jabłka
    3 łyżki mąki
    majeranek
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Wątróbka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę wypłukać, oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodać obrane i pokrojone w ósemki jabłka, dusić do czasu aż jabłka będą miękkie ale nie rozpadające się. Przyprawić majerankiem i wymieszać. Wątróbkę oprószyć mąką i usmażyć osobno na oleju. Do usmażonej wątróbki dodać cebulę z jabłkami (odłożyć kilka cząstek jabłka do dekoracji), dopiero wtedy posolić i popieprzyć.

Porady

Nie solić wątróbki wcześniej bo będzie twarda!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy