Doskonałe połączenie smażonej wątróbki z dodatkiem dyni przyrządzonej na ostry, pikantny smak. To wspaniałe danie łączące w sobie źródło żelaza i wielu witamin.
40 min
Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej
1 kg dyni
2 duże cebule
sól, pieprz, papryka ostra w proszku, mąka
olej do smażenia
Wątróbka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę dokładnie opłukać a następnie osuszyć. Olej rozgrzać i wrzucić całe kawałki wątróbki otoczone mąką, obsmażyć z dwóch stron, następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka, dusić około 10 minut. Podlać całość wodą i dusić do miękkości wątróbki na koniec doprawić solą i pieprzem.
Dynię pokroić w kostkę, podlać wodą i dusić by kostki dyni lekko się rozgotowały. Następnie dodać sól, pieprz i paprykę oraz 2- 3 łyżki oleju – dusić mieszając około 5 minut.
Na talerz ułożyć na przemian wątróbkę z dynią.
Komentarze