Wątróbka z cebulką i jabłkiem zapiekana w bakłażanach

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Teraz kiedy półki w sklepach uginają się od świeżych warzyw, a wśród nich są bakłażany, to warto przygotować z nich jakieś smaczne danie. Moja propozycja, to bakłażan faszerowany wątróbką. Danie smaczne i pożywne.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bakłażany
    400 g wątróbki z kurczaka
    mąka pszenna do oprószenia
    olej rzepakowy do smażenia
    2 cebule
    duże jabłko
    2 łyżki majeranku
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    ok 100 g sera żółtego ( u mnie wędzony radamer )
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bakłażan faszerowany

Wątróbka z cebulką i jabłkiem zapiekana w bakłażanach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Delikatnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni, na oleju rzepakowym usmażyć wątróbkę. Już usmażoną posolić i posypać pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz majerankiem.
    Umyte, osuszone bakłażany przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ ze środka, zrobić łódeczki. Miąższ drobno pokroić.
    Na patelni, na oleju rzepakowym smażyć cebule pokrojone w drobne piórka.
    Dodać pokrojoną część bakłażana i obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę jabłko. Dusić kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Można dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody. Posolić do smaku i dodać pieprz młotkowany z kolendrą oraz majeranek. Następnie dodać usmażoną wątróbkę i jeszcze dusić kilka minut.
    Delikatnie pomieszać.
    Wydrążone części bakłażanów umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą.
    Wątróbką z cebulką i jabłkiem napełnić wydrążone bakłażany.
    Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
    Zdjąć przykrywkę i bakłażany posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 8-10 min. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować