Teraz kiedy półki w sklepach uginają się od świeżych warzyw, a wśród nich są bakłażany, to warto przygotować z nich jakieś smaczne danie. Moja propozycja, to bakłażan faszerowany wątróbką. Danie smaczne i pożywne.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 bakłażany
400 g wątróbki z kurczaka
mąka pszenna do oprószenia
olej rzepakowy do smażenia
2 cebule
duże jabłko
2 łyżki majeranku
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
ok 100 g sera żółtego ( u mnie wędzony radamer )
natka pietruszki
Wątróbka z cebulką i jabłkiem zapiekana w bakłażanach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Delikatnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni, na oleju rzepakowym usmażyć wątróbkę. Już usmażoną posolić i posypać pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz majerankiem.
Umyte, osuszone bakłażany przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ ze środka, zrobić łódeczki. Miąższ drobno pokroić.
Na patelni, na oleju rzepakowym smażyć cebule pokrojone w drobne piórka.
Dodać pokrojoną część bakłażana i obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę jabłko. Dusić kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Można dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody. Posolić do smaku i dodać pieprz młotkowany z kolendrą oraz majeranek. Następnie dodać usmażoną wątróbkę i jeszcze dusić kilka minut.
Delikatnie pomieszać.
Wydrążone części bakłażanów umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą.
Wątróbką z cebulką i jabłkiem napełnić wydrążone bakłażany.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Zdjąć przykrywkę i bakłażany posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 8-10 min. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze