Wątróbka z cebulą i winem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

polecam

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
    6 dużych cebul, ew. jeszcze 1-2 jabłka winne
    2 listki laurowe, sól, szczypta cukru, pieprz ziołowy
    mąka pszenna do panierki
    olej do smażenia
    1/2 szklanki wina białego lub wody( ja dodaję wino)

Wątróbka z cebulą i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę namoczyć w wodzie(po oczyszczeniu), potem w mleku, osączyć dokładnie, osuszyć, pokroić na kawałki, przyprawić tylko pieprzem ziołowym, otoczyć w mące i obsmażyć.
    Następnie obrać cebule, pokroić w krążki, oprószyć ją cukrem i solą i usmażyć na oleju z masłem.
    Do podsmażonej cebuli dodać listki laurowe, wino i wszystko wymieszać.
    Na cebuli ułożyć wątróbkę, przykryć i dusić jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 minut. na koniec posolić do smaku.
    Do cebuli można pod koniec smażenia dodać pokrojone winne jabłko, obrane i pokrojone na kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy