Wątróbka wieprzowa z marchewką w sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana wątróbka doskonale sprawdzi się podana na rodzinny obiad. Nawet osoby nie przepadające za wątrobą, tak przygotowaną chętnie zjadają. Moja córka przepada za sosem, który zjada odgrzany na kolacje z pieczywem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50-70 dag. wątroby wieprzowej
    2 spore marchewki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    6 gałązek natki pietruszki
    2 gałązki natki selera
    1 litr bulionu drobiowego
    1 łyżka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    3 łyżki masła
    3 łyżki oleju
    2 listki laurowe
    4 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietanki ukwaszonej 15 %
    Dodatkowo:
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wątróbka wieprzowa z marchewką w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Warzywa obieram, myję. Na maśle szklę pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodaję startą na tarce o dużych oczkach tarce, podsmażam, dodaję pokrojony w plasterki czosnek, podsmażam, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe, doprowadzam do zagotowania. Wątrobę myję, osuszam, kroję w paski, posypuję dwiema łyżkami mąki, obsmażam na oleju o obu stron, dodaję do marchewki, nakrywam i gotuję na maleńkim płomieniu ok. 15 minut, aż wątroba będzie miękka. Całość zaprawiam śmietaną zmieszaną z pozostałą mąką, dodaję pokrojoną zieleninę, czubrycę, sól , pieprz, doprowadzam do zagotowania, próbuję, doprawiam do smaku jeśli jest taka potrzeba. Podaję posypując całość natką pietruszki.

Porady

Tak przygotowaną wątrobę podaję z ziemniakami lub kaszą gryczaną z ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Warzywa Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować