Wątróbka wieprzowa w lekkim sosie

4.5 (140 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubiane danie u nas w domu - wątróbka smakuje bardzo pysznie!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka wieprzowa: 800 gramów
    - cebula duża: 2 sztuki
    - olej do smażenia: 5 łyżek
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - natka pietuszki: 1 pęczek
    - bulionetka pieczeniowa: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka wieprzowa w lekkim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć i osuszyć,pokroić na kawałki,panierować w mące i wykładać na rozgrzany olej - smażyć po 5min. z każdej strony.Po usmażeniu wątróbkę przełożyć do garnka o grubym dnie.
  • 2. Na tym samym oleju, po smażeniu wątróbki,podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę - przełożyć ją do wątróbki,wlać 250ml zimnej wody,włożyć bulionetkę zagotować,gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 10min,doprawić do smaku solą i pieprzem,zagotować.
    Podawać porcje wątróbki z cebulką,polane sosem i z natką pietruszki.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować