Wątróbka wieprzowa po berlińsku

4.5 (150 ocen)

Kuchnia niemiecka jest różnorodna składa się na nią 16 niemieckich krajów związkowych.

Składniki:

  • Składniki:
    30dag wątróbki wieprzowej
    2 jabłka
    2 cebule
    3 łyżki masła
    sól, pieprz
    majeranek
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka wieprzowa po berlińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oprószyć mąką i usmażyć. Dodać sól, pieprz i dużo majeranku. Dopiero po usmażeniu wątróbkę doprawiamy.
    Z jabłek wydążyć środek i pokroić w plastry. Obsmażyć z obu stron. Posypać majerankiem.
    Cebulę pokroić w plastry i usmażyć. Ułożyć na talerzu.
    Jako niereformowalny smakosz szparagów dodałem wiązkę do tego dania. Delikatny smak tego warzywa doskonale harmonizuje z resztą.

Porady

Kuchnia niemiecka jest różnorodna składa się na nią 16 niemieckich krajów związkowych. Początkowo była bardzo skromna. Posiłek raczej zaspokajał tylko głód, nie był wyszukaną przyjemnością. Tzw. niemiecki posiłek ,dla twardych mężczyzn składał się z chleba i ziemniaków, golonki, kiszonej kapusty, zrazów pieczonych i zupy z soczewicy. Dopiero po 1948r., w epoce cudu gospodarczego, w Niemczech zaczęły się pojawiać nowinki kulinarne. Obecnie w kuchni niemieckiej wieje wiatr międzynarodowy. Ekspansja Azjatów dodała szaleństwa. Młodzi kucharze z niemiecką dokładnością i doskonałą perfekcją wdrażają nouvelle cuisine. Ale niektóre landy kultywują tradycję i gotują knedle na parze, pieczeń z marynowanego w occie mięsa, szwabskie pierogi czy smażone ziemniaki, rarytas od czasów Starego Fritza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować