Wątróbka w sosie pomidorowym z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek, osuszyc w ręczniku papierowym.
Lekko obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym tłuszczu koniecznie pod przykryciem (bardzo pryska).
Po usmażeniu z ubu stron utrzymywać ciepło na najmniejszym ogniu.
Przed podaniem wątróbkę posolić i posypać pieprzem.
W tym czasie zrobić sos : przecier pomidorowy rozprowadzić wodą do konsystencji śmietany, dodać szczyptę soli i pieprzu, połączyć z przeciśniętym czosnkiem i natką pietruszki.
2.Na drugiej patelni lub w rondelku zeszklić na oleju pokrojoną w krążki cebulę , jak będzie gotowa wlać sos pomidorowy, wsypać żurawinę.
Trzymać na ogniu 5 minut.
3.Na pólmisek wyłozyć gorący sos, na to również gorącą watróbkę, posypać zieleniną.
4.
Smacznego !
Porady
Podać dowolnie, u mnie było z pieczywem i szklaneczką piwa :)
Komentarze