Wątróbka w sosie pomidorowym z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wątróbka w naszym ulubionym sosie przełamana nutką słodyczy z żurawiny. Namawiam do spróbowania :)

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g wątróbki drobiowej
    2 większe cebule
    100 g koncentratu pomidorowego + 2 przeciśnięte ząbki czosnku + garść posiekanej natki
    łyżka miękkiej żurawiny
    sól, pieprz mielony
    olej rzepakowy do smażenia
    mąka do obtoczenia wątróbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Sosy

Wątróbka w sosie pomidorowym z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jcvit9 1. Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek, osuszyc w ręczniku papierowym.
    Lekko obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym tłuszczu koniecznie pod przykryciem (bardzo pryska).
    Po usmażeniu z ubu stron utrzymywać ciepło na najmniejszym ogniu.
    Przed podaniem wątróbkę posolić i posypać pieprzem.

    W tym czasie zrobić sos : przecier pomidorowy rozprowadzić wodą do konsystencji śmietany, dodać szczyptę soli i pieprzu, połączyć z przeciśniętym czosnkiem i natką pietruszki.
  • image-20tp42q 2. Na drugiej patelni lub w rondelku zeszklić na oleju pokrojoną w krążki cebulę , jak będzie gotowa wlać sos pomidorowy, wsypać żurawinę.
    Trzymać na ogniu 5 minut.
  • image-02b7dxp 3. Na pólmisek wyłozyć gorący sos, na to również gorącą watróbkę, posypać zieleniną.
  • image-18xa2k8 4.
    Smacznego !

Porady

Podać dowolnie, u mnie było z pieczywem i szklaneczką piwa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mięso Pomidor Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować