Wątróbka w śmietanie

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam tradycyjnie przyrządzonej wątróbki z cebulą. Smakowała mi tylko z sosem śmietanowym – w ten sposób robiła ją moja mama. Teraz ja tak ją podaję moim bliskim.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 40 dag wątróbek z indyka
    ● 30 ml rosołu
    ● 20 ml kwaśnej śmietany
    ● łyżka masła
    ● olej
    ● 2 cebule
    ● łyżeczka mąki
    ● łyżka mielonej papryki
    ● sól
    ● pieprz
    ● ocet
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka w śmietanie 1. Wątróbki oczyszczamy
    z błon, myjemy, osuszamy
    i kroimy w kostkę. Podsmażamy
    na rozgrzanym oleju.
  • Wątróbka w śmietanie 2. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Szklimy na maśle na
    drugiej patelni. Wsypujemy paprykę,
    mieszamy. Wkładamy
    wątróbki. Zalewamy rosołem
    i doprawiamy solą, pieprzem
    i octem, gotujemy 10 minut.
  • Wątróbka w śmietanie 3. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną
    i dodajemy do sosu.

Porady

Im dłużej dusimy wątróbkę, tym jest ona twardsza. Danie wyśmienicie smakuje z kluskami, np. śląskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować