Wątróbka smażona z jabłkami

5 (185 ocen)

  • 60 min

Jest w naszej rodzinie od zawsze. Doskonała potrwa na rodzinny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag wątróbki (dowolnej drobiowej, cielęcej lub wieprzowej - co kto lubi)
    1 duża cebula
    2-3 winne jabłka (najlepsza jest antonówka)
    mleko
    mąka
    olej
    sól
    majeranek
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka smażona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę należy umyć i zalać mlekiem na około 1godz. w tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy na dno nieco wody i wkładamy jabłka, dodajemy majeranek i gotujemy na niewielkim ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy i dodajemy do gotujących się jabłek. Wątróbkę wyjmujemy z mleka, osuszamy i kroimy, następnie oprószamy mąką i smażymy ok. 7-8 min. na rozgrzanym oleju. Usmażoną wątróbkę zdejmujemy z patelni odsączamy z tłuszczu, solimy i przekładamy do garnka z jabłkami i cebulą. Przez chwilę razem dusimy

Porady

Należy pamiętać by nie solić wątróbki przed smażeniem bo stwardnieje!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować