Przepis na wątróbkę z chlebem która doskonale się sprawdzi jako mięsna kanapka i przystawka
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g wątróbek drobiowych
pól zielonego kwaśnego jabłka
3 ugotowane na twardo jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
I łyżka mąki
tłuszcz do smażenia (polecam tłuszcz z pieczonej gęsi. kaczki lub ostatecznie z kury)
szczypta majeranku
sól
pieprz
Wątróbka po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej tłuszcz. Obsuszamy, możemy oprószyć mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy wątróbkę ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie dodajemy plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko (usuwamy gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek . Solimy, pieprzymy, doprawiamy majerankiem i dusimy razem pod około 10 minut. Kiedy wystygnie, siekamy wątróbkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Można zemleć na maszynce, ale tylko przez sito z dużymi oczkami. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy posiekanym jajkiem kurzym lub cząstkami ugotowanego na twardo jajeczka przepiórczego. Serwujemy n a półmisku na kanapkach.
Komentarze