WĄTRÓBKA PO ŻYDOWSKU

4.5 (146 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na wątróbkę z chlebem która doskonale się sprawdzi jako mięsna kanapka i przystawka

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g wątróbek drobiowych
    pól zielonego kwaśnego jabłka
    3 ugotowane na twardo jajka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    I łyżka mąki
    tłuszcz do smażenia (polecam tłuszcz z pieczonej gęsi. kaczki lub ostatecznie z kury)
    szczypta majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Przekąski

Wątróbka po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej tłuszcz. Obsuszamy, możemy oprószyć mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy wątróbkę ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie dodajemy plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko (usuwamy gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek . Solimy, pieprzymy, doprawiamy majerankiem i dusimy razem pod około 10 minut. Kiedy wystygnie, siekamy wątróbkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Można zemleć na maszynce, ale tylko przez sito z dużymi oczkami. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy posiekanym jajkiem kurzym lub cząstkami ugotowanego na twardo jajeczka przepiórczego. Serwujemy n a półmisku na kanapkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować