Wątróbka na jeden kęs

0 (0 ocen)

Pyszna wątróbka w nieco innym wydaniu

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
    1 szkl mąki
    sól
    pieprz
    olej

    SOS:
    2 śliwki
    1 małe jabłko
    1 cebula
    1 mała papryczka chili
    4 ząbki czosnku
    szczypta pieprzu ziołowego
    szczypta cynamonu
    szczypta imbiru
    szczypta cukru
    margaryna
    vegeta
    starty suszony grzyb

Wątróbka na jeden kęs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć, obsypać solą i pieprzem i pokroić na małe kawałki. Każdy obtoczyć w mące i piec na oleju przez ok 4 min.
  • 2. Cebulę, czosnek, chili pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie margaryny, dodać pokrojone w kostkę śliwki i jabłka. Dusić pod przykryciem aż wszystko zmięknie, a następnie zmiksować blenderem. Dodać wszystkie przyprawy i gotować sos przez ok 10 min, mieszkając co jakiś czas, aby odparował nadmiar wody.
  • 3. Wątróbkę podawać z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy