Wątróbka duszona z warzywami i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To danie pozwala odkryć wątróbkę na nowo i przekonać nie jedną osobę, która za nią nie przepada.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
    3 duże cebule
    3 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    10 pieczarek
    sól, pieprz, cukier
    olej
    1,5 l wody
    2 czubate łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wątróbka duszona z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy na kawałki, umyte pieczarki w półplasterki i cebulę razem z pieczarkami zrumieniamy na oleju i dodajemy do garnka. Wszystko zalewamy 1,2 l wody i zagotowujemy.
  • 2. W międzyczasie marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do garnka. Wszystko dusimy do miękkości warzyw.
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na samym końcu w pozostałych 0,3 l (zimnej!) wody rozrabiamy mąkę. Przygotowaną zaprawkę wlewamy do garnka cały czas mieszając. Zagotowujemy.

Porady

Najlepiej smakuje z chlebem lub z tłuczonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować