Wątróbka duszona z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy na kawałki, umyte pieczarki w półplasterki i cebulę razem z pieczarkami zrumieniamy na oleju i dodajemy do garnka. Wszystko zalewamy 1,2 l wody i zagotowujemy.
2.W międzyczasie marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do garnka. Wszystko dusimy do miękkości warzyw.
3.Gdy warzywa będą miękkie, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na samym końcu w pozostałych 0,3 l (zimnej!) wody rozrabiamy mąkę. Przygotowaną zaprawkę wlewamy do garnka cały czas mieszając. Zagotowujemy.
Porady
Najlepiej smakuje z chlebem lub z tłuczonymi ziemniakami.
Komentarze