Wątróbka duszona w porach

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Pracuję w biurze, a odpoczywam w kuchni. Potrawę wymyśliłam sama ze składników, które akurat miałam w lodówce. Jest zdrowa, bo ma dużo żelaza i witaminy A.

  • 25 min

Składniki:

  • ● 40 dag wątróbki wieprzowej
    ● średni por
    ● mała cebula
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● 4 łyżki mąki
    ● olej do smażenia
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 2 woreczki ryżu
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka duszona w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej
    wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Pora nacinamy. Rozchylamy
    liście, starannie myjemy, wypłukując
    piasek. Białą i jasnozieloną
    część kroimy w krążki.
    Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo
    nasienne, miąższ kroimy
    w kostkę.
  • 3. Wątróbkę myjemy, kroimy
    w plastry i oprószamy mąką.
    Jeśli w pokrojonej wątróbce pojawią
    się skrzepliny krwi, ponownie
    ją myjemy i osuszamy
    pa pierowym ręcznikiem.
  • Wątróbka duszona w porach 4. Na patelni rozgrzewamy olej
    i smażymy wątróbkę ok. 4 minut
    z obu stron. Przekładamy do
    garnka, zalewamy szklanką wody.
    Dusimy na małym ogniu, aż
    wątróbka zmięknie (jeśli sos będzie
    za gęsty, dolewamy wody).
    Wsypujemy pora, cebulę oraz
    paprykę i dusimy ok. 30 minut.
    Wątróbkę doprawiamy przyprawa uniwersalną
    i podajemy z ryżem.

Porady

● Wątróbkę najlepiej kroić w plastry pod kątem i lekko rozbić przed smażeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować