Wątróbka drobiowa ze śliwkami (z cynamonem i pieprzem cayenne lub chili)

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Smaczna, rozpływająca się w ustach wątróbka. Zdaniem moim i moich bliskich o wiele lepsza niż tradycyjna z jabłkiem. Do tego nie drogie i mało pracochłonne danie. Możemy podawać ją z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej,
    1 duża cebula,
    3 – 4 wydrylowane śliwki,
    sól,
    słodka papryka,
    pieprz cayenne lub chili,
    mała szczypta cynamonu,
    olej,
    ½ szklanki bulionu z kostki,
    mąka do obtoczenia wątróbki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa ze śliwkami (z cynamonem i pieprzem cayenne lub chili) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z włókien oraz błon i kroimy na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs), posypujemy solą i przyprawami ( oprócz cynamonu), obtaczamy w mące.
    Wydrylowane śliwki kroimy na cztery, a cebulę w kostkę.
    W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na który wrzucamy śliwki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem.
    W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim obtoczoną w mące wątróbkę. Olej musi być dobrze rozgrzany, a wątróbkę smażymy krótko: 2 – 3 minuty z każdej strony.
    Tak przygotowaną wątróbkę przekładamy do garnka z cebulą i śliwkami, dodajemy szczyptę cynamonu. Dusimy krótko, do czasu zgęstnienia sosu ( około 10 minut). Zdejmujemy z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować