Wątróbka drobiowa zapiekana w jabłkach

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dla smakoszy wątróbki, idealne na gorące śniadanie. Można je także zabrać do pracy na drugie śniadanie. Idealne połączenie wątróbka i jabłko a smak rozpływa się w ustach.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 duże winne jabłka(u mnie 0,7 kg)
    30 dag wątróbki drobiowej
    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Wątróbka drobiowa zapiekana w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wątróbkę zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić. Czynność powtórzyć jeszcze 4 razy. Następnie na sitku osączyć, przestudzić, pokroić w kostkę. Jabłka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, przekroić na 2/3 wysokości, wydrążyć środki. Pokroić je na drobne kawałki. Pokrojone jabłka , wątróbkę doprawić solą, pieprzem, roztartym w dłoni majerankiem, wymieszać. Napełnić wydrążone jabłka, przykryć pozostałym odkrojonym jabłkiem. Zapiekać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej do momentu aż jabłka będą delikatnie uprażone. Spożywać gorące.

Porady

1. na wierzch dania przed zapiekaniem można ułozyć wiórki masła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy