Dla smakoszy wątróbki, idealne na gorące śniadanie. Można je także zabrać do pracy na drugie śniadanie. Idealne połączenie wątróbka i jabłko a smak rozpływa się w ustach.
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
3 duże winne jabłka(u mnie 0,7 kg)
30 dag wątróbki drobiowej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wątróbka drobiowa zapiekana w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: wątróbkę zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić. Czynność powtórzyć jeszcze 4 razy. Następnie na sitku osączyć, przestudzić, pokroić w kostkę. Jabłka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, przekroić na 2/3 wysokości, wydrążyć środki. Pokroić je na drobne kawałki. Pokrojone jabłka , wątróbkę doprawić solą, pieprzem, roztartym w dłoni majerankiem, wymieszać. Napełnić wydrążone jabłka, przykryć pozostałym odkrojonym jabłkiem. Zapiekać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej do momentu aż jabłka będą delikatnie uprażone. Spożywać gorące.
Porady
1. na wierzch dania przed zapiekaniem można ułozyć wiórki masła.
Komentarze