Wątróbka drobiowa z ziemniakami i burakami z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić z błon, przepłukać wodą. Włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na ok 30 min. Cebulę pokroić w piórka. Na patelnię położyć smalec, rozpuścić, dać cebulę. W tym czasie wyciągać wątróbkę z mleka i delikatnie optoczyć w mące, a potem kłaść na cebulę i razem smażyć. Kiedy cebula zacznie się przypiekać dolać trochę wody, bo się przypali. Wątróbka smaży się dość szybko, tak więc czas smażenia zależy od tego kiedy cebula będzie miękka. Doprawić na końcu. Niczym nie trzeba zagęszczać bo cebula i sos z Watróbki razem z mąką już to zrobią. Wodę można dolewać albo po kilka razy po trochu albo raz a więcej, żeby tylko nie wygotowała się do końca, bo grozi to przypaleniem.
2.Buraki:
Paprykę i cebulę pokroić w paski, zagotować w 2 szkl wody, 1 ¼ szkl octu i 1 ¼ szkl cukru. Jak papryka będzie miękka dodać stare na dużych oczkach buraki, które trzeba ugotować do miękkości. Razem to wymieszać. Gorące wkładać do słoików już nie trzeba pasteryzować
Komentarze