Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą

5 (188 ocen)

  • 60 min

Szybka w przygotowaniu, tania i bardzo popularna w naszych rodzinnych domach potrawa. Wątróbka przygotowana z jednej strony klasycznie z cebulą ale z nadaniem odrobiny słodkości dzięki jabłkom i pomarańczom. Takie połączenie smakowe, do tego kasza perłowa czynią wątróbkę królewskim daniem obiadowym

  • 60 min

Składniki:

  • 600g wątróbki drobiowej
    mleko
    3 cebule
    1 jabłko
    2 pomarańcze
    1 szklanka bulionu drobiowego
    10 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki przyprawy do gyrosa
    masło klarowane
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła extra
    sól
    pieprz
    200g kaszy perłowej
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1tumcok 1. Wątróbkę umyć, usunąć białe błonki, podzielić na mniejsze części
    i namoczyć 60 minut w mleku. Następnie osuszyć i panierować w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
  • image-0roxwfg 2. Pomarańcze obrać, pozbawić białej błonki ( wyfiletować ), pokroić w kostkę, jabłko również obrać i pokroić w kostkę.
  • image-1xbevwb 3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle extra z dodatkiem miodu. Dodać jabłko, pomarańczę, podlać bulionem drobiowym, doprawić solą, pieprzem i dusić kilka minut. Następnie dodać usmażoną wątróbkę, wszystko delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut.
  • image-0jr4jfh 4. Wątróbkę podawać z kaszą perłową ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować