wątróbka drobiowa z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

przepis mojej teściowej, zanim nie spróbowałam tego przepisu nienawidziłam wątróbki, ale przyrządzoną z jabłkiem je nawet mój 2 letni synek

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
    1 duża cebula
    1 duże kwaśne jabłko
    1 śmietana rama 7% 250ml
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    magi

Wątróbka drobiowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wątróbkę namoczyć we wodzie, parę razy wypłukać i oczyścić. Osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelnie dajemy 3 łyżki oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebulki dodajemy wątróbkę i tak podsmażamy na lekkim ogniu możemy lekko podlać wodą około 1/2 szklanki. Dusimy tak około 20min. Dodajemy starte na grubych oczkach jabłko dalej podsmażamy, wlewamy śmietanę i na końcu doprawiamy magi, solą i pieprzem

Porady

Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Wątróbke zawsze przyprawiam na końcu żeby nie stwardniała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy