Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób

Ten przepis dostałam od mojego chłopaka, taką wątróbkę często robi się w jego rodzinnych stronach.
Początkowo, gdy przyrządził - stanowczo powiedziałam: ja tego jeść nie będę - nie lubię słodkiej wątróbki!
O, jakie było moje zdziwienie - że wątróbka nie jest mdła i słodka. Danie jest bardzo szybkie, proste i tanie w wykonaniu, a smak jak z wykwintnej restauracji.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 300g wątróbki drobiowej
    2 łyżki masła
    1 czerwona cebula
    sól, pieprz,
    1 łyżeczka powideł śliwkowych
    1 gałązka rozmarynu około 3 cm

    1 śliwka do ozdoby talerza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon - osuszamy na ręczniku kuchennym.
    Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki
  • Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi 2. Na patelni roztapiamy masło - na rozgrzanym maśle kładziemy wątróbkę. Po przełożeniu wątróbki na 2 stronę wsypujemy cebulę i dusimy razem., do miękkości cebuli.
  • Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi 3. Gdy cebula zmiękła dodajemy rozmaryn - posypujemy igiełkami i wrzucamy gałązkę, by oddała cały aromat.
  • Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi 4. Tuż przed podaniem solimy i dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy - tak by powidła połączyły się z cebulką
  • Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi 5. Na talerzach układamy cebulę, a na niej kawałki wątróbki. Polewamy odrobiną masła. posypujemy pieprzem i układamy kawałki świeżej śliwki. podajemy z ciemnym pieczywem na zakwasie.

Porady

W taki sposób można przygotować nie tylko wątróbkę drobiową, ale również z sarny czy świni. Dodatek powideł powoduje, że cebula przypomina konfiturę z cebuli, ale nie załamuje proporcji i nadal jest wyczuwalny smak mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować