Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi

  • wyświetlono: 127 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten przepis dostałam od mojego chłopaka, taką wątróbkę często robi się w jego rodzinnych stronach. Początkowo, gdy przyrządził - stanowczo powiedziałam: ja tego jeść nie będę - nie lubię słodkiej wątróbki! O, jakie było moje zdziwienie - że wątróbka nie jest mdła i słodka. Danie jest bardzo szybkie, proste i tanie w wykonaniu, a smak jak z wykwintnej restauracji.

IMG_6363
  • 2 porcje
  • 30min

Składniki

300g wątróbki drobiowej
2 łyżki masła
1 czerwona cebula
sól, pieprz,
1 łyżeczka powideł śliwkowych
1 gałązka rozmarynu około 3 cm

1 śliwka do ozdoby talerza

Sposób przygotowania przepisu:

Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi

  • 1. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon - osuszamy na ręczniku kuchennym.
    Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki
  • Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi2. Na patelni roztapiamy masło - na rozgrzanym maśle kładziemy wątróbkę. Po przełożeniu wątróbki na 2 stronę wsypujemy cebulę i dusimy razem., do miękkości cebuli.
  • Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi3. Gdy cebula zmiękła dodajemy rozmaryn - posypujemy igiełkami i wrzucamy gałązkę, by oddała cały aromat.
  • Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi4. Tuż przed podaniem solimy i dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy - tak by powidła połączyły się z cebulką
  • Wątróbka drobiowa duszona w czerwonej cebuli z rozmarynem i powidłami śliwkowymi5. Na talerzach układamy cebulę, a na niej kawałki wątróbki. Polewamy odrobiną masła. posypujemy pieprzem i układamy kawałki świeżej śliwki. podajemy z ciemnym pieczywem na zakwasie.

Porady

W taki sposób można przygotować nie tylko wątróbkę drobiową, ale również z sarny czy świni.
Dodatek powideł powoduje, że cebula przypomina konfiturę z cebuli, ale nie załamuje proporcji i nadal jest wyczuwalny smak mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wątróbkacebulaszybki obiadpowidła śliwkowetania kuchniaduszona wątróbkawątróbka z powidłamiwątróbka z rozmarynem

Komentarze

Podobne przepisy

śledzie z czerwoną cebulą i śliwkami

Dodane przez: bienpyt

Śledzie z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami

Patrząc na składniki wydaje się,...

Jajka w marynacie z czerwoną cebulą

Dodane przez: JustKuchcik

Jajka w marynacie z czerwoną cebulą

Czerwona cebula dodana do marynaty...

Tartaletki z czerwoną cebulą

Dodane przez: Kloruś

Tartaletki z czerwoną cebulą

Małe, niezobowiązujące tartaletki...

Biała kiełbasa na warstwie z żurawiną

Dodane przez: przytulanka

Biała kiełbasa na warstwie z żurawiną, jabłkami...

Smaczna i prosta w przygotowaniu...

śledzie w śmietanie z czerwoną cebulą

Dodane przez: justi2401

Śledź w śmietanie z czerwoną cebulą

Tych śledzi nie może zabraknąć...

Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem

Dodane przez: Reniutka

Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem

Śledzie z cebulą mają stałą miejscówkę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE