Wątrobiane kluski na rosole

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te kluski jadłam u bratowej i zrobiłam je tez w domu

Składniki:

  • 3 l rosołu dobrze doprawionego
    2 szk mąki
    2 jajka
    ok. 1 szk wody
    ok. 400 g wątróbki drobiowej
    ok. 1/2 szk bułki tartej

Wątrobiane kluski na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wodę i jajka dokładnie wymieszać.
    Wątróbki za pomocą noża zetrzeć na desce ( błonki zostaną nam na desce ) lub zmielić na drobnych oczkach.
    Wątróbkę dodać do ciasta, wymieszać a następnie dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać.
    Masa ma być gęsta.
    Na gotujący się rosół kłaść łyżeczką małe porcje masy i gotować kluski od wypłynięcia około 15 minut.
    Podawać na gorąco z rosołem i pokrojoną marchewką oraz świeżą natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Komentarze

Podobne przepisy