Wątroba z sarny z żurawiną

4.5 (169 ocen)

  • 15 min

Wykwintna wątróbka z sarny z żurawinową nutką.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 płat wątroby z sarny
    2 łyżki suszonej żurawiny
    2 cebule
    2-3 łyżki sklarowanego masła
    1 kieliszek whisky
    łodyga selera naciowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątroba z sarny z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło. Wątrobę kroimy w plasterki i kładziemy na patelnię. Dokładamy pokrojoną cebulę i żurawinę. Dusimy, aż cebula będzie miękka. Zalewamy whisky. I jeszcze chwilę dusimy posypujemy selerem naciowym. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dopiero na talerzu.

Porady

Można użyć świeżej żurawiny, ale najpierw ją karmelizujemy w brązowym cukrze. Zamiast wątroby z sarny można użyć również wątroby: z dzika, drobiowej, wieprzowej... Wątróbkę, krótko dusimy, by była krucha i soczysta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować