Wątroba wieprzowa z cebulą w sosie

5 (179 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czy koniecznie na obiad musi być mięso, nie sądzę tak więc dziś zrobiłam obiad jakiego mi się chciało od dawna.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g wątroby wieprzowej,
    1 duża cebula,
    2 szklanki mleka,
    2 łyżki mąki ( do wątroby ),
    1,5 łyżki suszonych warzyw,
    2 szklanki wody.
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątroba wieprzowa z cebulą w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątroba wieprzowa w sosie 1. Wątrobę pokroić w plastry, cebulę w piórka i zalać mlekiem, pozostawić w mleku z cebulą na całą noc.
  • wątroba w sosie 2. Przed przygotowaniem obiadu przelać wątrobę z cebulą na durszlak i przelać wodą.
  • wątroba w sosie 3. Do garnka dodać warzywa i wodę, zagotować.
  • wątroba w sosie 4. Kawałki wątroby po ubijać specjalnym urządzeniem do schabowego lub ubić lekko tłuczkiem.
  • wątroba w sosie 5. Do talerza wsypać mąkę ułożyć plastry wątroby.
  • wątroba w sosie 6. Na patelnię wlać olej, wątrobę obsypać mąką i układać na rozgrzany olej.
  • wątroba w sosie 7. Obsmażyć z obu stron na brązowo.
  • wątroba w sosie 8. Usmażoną wątrobę dodać do garnka z wodą i warzywami.
  • wątroba w sosie 9. W tłuszczu po smażeniu wątroby usmażyć cebulę na lekko brązowy kolor.
  • wątroba w sosie 10. Dodać cebulę do gotującej się wątroby w warzywach suszonych.
  • wątroba w sosie 11. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • wątroba w sosie 12. Następnie zdjąć pokrywę i nadal dusić na wolnym ogniu do powstania sosu i miękkości wątroby, posolić na sam koniec i dodać szczyptę pieprzu czarnego.
  • wątroba w sosie 13. Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek korniszon mojej produkcji. Wątroba wyszła bardzo krucha.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować