Wątroba wieprzowa z cebulą w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątrobę pokroić w plastry, cebulę w piórka i zalać mlekiem, pozostawić w mleku z cebulą na całą noc.
2.Przed przygotowaniem obiadu przelać wątrobę z cebulą na durszlak i przelać wodą.
3.Do garnka dodać warzywa i wodę, zagotować.
4.Kawałki wątroby po ubijać specjalnym urządzeniem do schabowego lub ubić lekko tłuczkiem.
5.Do talerza wsypać mąkę ułożyć plastry wątroby.
6.Na patelnię wlać olej, wątrobę obsypać mąką i układać na rozgrzany olej.
7.Obsmażyć z obu stron na brązowo.
8.Usmażoną wątrobę dodać do garnka z wodą i warzywami.
9.W tłuszczu po smażeniu wątroby usmażyć cebulę na lekko brązowy kolor.
10.Dodać cebulę do gotującej się wątroby w warzywach suszonych.
11.Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
12.Następnie zdjąć pokrywę i nadal dusić na wolnym ogniu do powstania sosu i miękkości wątroby, posolić na sam koniec i dodać szczyptę pieprzu czarnego.
13.Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek korniszon mojej produkcji. Wątroba wyszła bardzo krucha.
Komentarze