WĄTROBA WIEPRZOWA NA DZIKO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczna wątróbka z pieczarkami w śmietanie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 60 dkg wątroby wieprzowej
    - 30 dkg pieczarek
    - 2 cebule
    - mleko
    - 250 ml śmietany do zupy 18%
    - mąka do oprószenia wątróbki
    - 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
    - natka pietruszki
    - 1 kostka rosołowa grzybowa
    - sól, pieprz

Wątroba wieprzowa na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątroba wieprzowa na dziko 1. Wątrobę umyć, oczyścić z błon i zalać mlekiem, odstawić na 1 godzinę.
    Następnie osączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką i pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym oleju z masłem.
    Pokroić cebulę w półplasterki, pieczarki w duże kawałki i dodać do wątroby.
    Chwilę smażyć razem. Podlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać kostkę rosołową i dusić aż się rozpuści w sosie.
  • Wątroba wieprzowa na dziko 2. Jak potrawa będzie miękka, wlać śmietanę i wymieszać.
    Skosztować i przyprawić solą, posypać natką pietruszki.
    Podajemy z ziemniakami, z ryżem oraz surówką.

Porady

Przed przyprawieniem potrawy solą, należy koniecznie skosztować, bo uprzednio dodana kostka rosołowa była słona. Tak przyrządzona wątroba podana z pieczywem może być przystawką, lub gorącą kolacją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy