warzywny PILAW

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia, której bazą jest ryż lub kasza bulgur.Ja dziś przygotowałam swoją wersję tej potrawy z wykorzystaniem ryżu basmati. Lekko ostry o wyraźnym smaku curry – dla mnie ideał! Doskonały jako samodzielne danie lub jako dodatek.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na 4 porcje samodzielnego dania lub 5-6 porcji jako dodatek.

    1 mała cukinia
    1 mała marchewka
    1 mały por – biała część
    1 puszka mix fasoli z cieciorką Bonduelle – można zastąpić samą fasolą/groszkiem/kukurydzą
    350g ryżu basmati
    500ml wody
    sól/pieprz cytrynowy
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka curry madras łagodnego
    tymianek/majeranek/cząber/papryka wędzona słodka
    olej do smażenia
    1 pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pilaw

Warzywny pilaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię myjemy i ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą część pora kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i smażymy ok. 2-3 minuty. Po tym czasie do garnka dodajemy marchewkę i cukinię, smażymy ok 5 minut, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Gdy zawartość naszego garnka dobrze się połączyła, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 20 minut – nie mieszając. Po upływie określonego czasu sprawdzamy, czy nasze danie jest gotowe (miękkie), doprawiamy kurkumą, curry, tymiankiem, majerankiem, cząbrem, papryką słodką wędzoną. Podajemy posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować