Warzywny omlet

0 (0 ocen)

  • 20 min

Warto włączyć ten omlet do rodzinnego menu nadaje się szczególnie na ciepłe śniadanie...

  • 20 min

Składniki:

  • Na 2 sztuki omletu smażone na patelni o śr 26 cm:
    5 jajek kurzych
    1 por około 20 cm
    2 duże pieczarki lub 3 mniejsze
    1 duża papryka czerwona
    2 łyżki masła
    sól ,pieprz czarny z młynka do smaku

Warzywny omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy kroimy wszystko w kostkę ,na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem około 15 minut na wolnym ogniu,następnie solimy i pieprzymy do smaku. W miseczce rozbijamy jajka i ubijamy trzepaczką aż będą lekko puszyste,gdy warzywa będą już mięciutkie dzielimy na dwie części zalewamy połową masy jajecznej i w ten sposób smażymy dwa osobne omlety .Gdy masa będzie zalana przykryć na chwilę pokrywką aby omlet urósł ,nie przewracamy go na drugą stronę tylko smażymy aż jaja całkowicie się zetną przekładamy na talerz i od razu podajemy gorący.

Komentarze

Podobne przepisy