Składniki;
1 cebula Może być też suszona w płatkach - Skworcu
1 czerwona, żółta i zielona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego Skworcu
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2/3 szkl. czerwonej soczewicy
sól himalajska drobnoziarnista lub gruboziarnista , pieprz czerwony lub inny , chili do smaku
po poł łyżeczki kolendry suszonej , kminu rzymskiego , oraz imbiru mielonego
cukier do smaku (około pół łyżeczki)
Warzywny gulasz z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy aż będzie miękka ale nie rozgotowana.
Go garnka wrzucamy masło, szklimy cebulę pokrojoną w piórka, starty czosnek a także papryki oczyszczone i pokrojone w grubą kostkę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Na samym końcu dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na chwilę aby smaki się połączyły i podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Komentarze