Warzywny gulasz z czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Smaczne i i lekkie danie. Idealne dla wegetarian.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki;
    1 cebula Może być też suszona w płatkach - Skworcu
    1 czerwona, żółta i zielona papryka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego Skworcu 
    1 puszka pomidorów bez skórki
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2/3 szkl. czerwonej soczewicy
    sól himalajska drobnoziarnista  lub gruboziarnista , pieprz czerwony lub inny , chili  do smaku
    po poł łyżeczki kolendry suszonej , kminu rzymskiego ,  oraz imbiru mielonego 
    cukier do smaku (około pół łyżeczki)

Warzywny gulasz z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy aż będzie miękka ale nie rozgotowana.
    Go garnka wrzucamy masło, szklimy cebulę pokrojoną w piórka, starty czosnek a także papryki oczyszczone i pokrojone w grubą kostkę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Na samym końcu dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na chwilę aby smaki się połączyły i podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy