Warzywny bigos z chrupiącą fasolką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warzywny, w pełni wegański bigos to świetna alternatywa dla ciężkiej, mięsnej wersji. Jest lekki, aromatyczny, rozgrzewający no i niezwykle aromatyczny. Chrupiąca fasolka nadaje mu ciekawej, zaskakującej faktury :-).

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty białej
    0,5 kg kapusty kiszonej
    10 dag grzybów leśnych
    0,5 kg pieczarek
    5 łyżek oleju
    2 duże cebule
    4 marchewki
    puszka białej fasoli
    200 ml koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz czarny
    kilka ziaren kminku
    po 3 kulki jałowca, ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    ½ łyżeczki cząbru, czosnku suszonego, kurkumy, majeranku
    szczypta mielonej kolendry
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka słodkiej, wędzone papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Warzywny bigos z chrupiącą fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do dużego garnka wlać 2 łyżki oleju.

    2.Marchewki obrać, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć aż lekko zbrązowieją.

    3.Cebulę obrać, pokroić w kostkę 2x2cm dodać do marchewek, lekko zbrązowić.

    4. Włożyć przyprawy, krótko podsmażyć uważając aby się nie przypaliły, dołożyć przecier pomidorowy, podsmażyć mieszając. Dolać szklankę wody, przemieszać.

    5.Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać do garnka, dodać także kapustę kiszoną, lekko posolić (uważać aby nie przesolić, bo kapusta kiszona jest już słona).

    6. Jeśli trzeba podlać wodą, tak aby kapusta się dusiła i nie przypaliła.

    7. Grzyby suszone dodać w całości, pieczarki pokroić w ćwiartki, przesmażyć na patelni na dwóch łyżkach oleju, włożyć do kapusty (wraz z olejem ze smażenia).

    8. Dusić, aż kapusta będzie miękka (około 1-1,5h). Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą.

    Nie przykrywać!

    9.Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju. Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Wsypać na patelnię, prażyć na małym ogniu, aż zrobi się chrupiąca.

    10. Bigos podawać gorący posypany fasolką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować