Warzywno- mięsne placuszki z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Polecam placuszki/ kotleciki z drobiu i warzyw. Jak zwykle warzyw jest więcej. Placuszki są pieczone w piekarniku.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 190 g piersi z kurczaka
    130 g cukinii
    90 g marchewki
    30 g pora
    40 g mozzarelli Light
    15 g mąki orkiszowej jasnej
    1 łyżka siekanej natki
    1 łyżka siekanego koperku
    Sól pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki ziół włoskich suszonych

Warzywno- mięsne placuszki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Drobniutko posiekać dużym nożem. Por również drobniutko pokroić. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski razem z mięsem . Dodać porwana mozzarelle, natkę i koperek. Dodać przyprawy. Wymieszać.
  • 2. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać mąkę i po raz ostatni wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie wyjąć z lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać po 100 masy . Rozpłaszczyć. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy