Polecam placuszki/ kotleciki z drobiu i warzyw. Jak zwykle warzyw jest więcej. Placuszki są pieczone w piekarniku.
45 min
Dla 5 osób
Składniki:
190 g piersi z kurczaka
130 g cukinii
90 g marchewki
30 g pora
40 g mozzarelli Light
15 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżka siekanej natki
1 łyżka siekanego koperku
Sól pieprz do smaku
1/2 łyżeczki ziół włoskich suszonych
Warzywno- mięsne placuszki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Drobniutko posiekać dużym nożem. Por również drobniutko pokroić. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski razem z mięsem . Dodać porwana mozzarelle, natkę i koperek. Dodać przyprawy. Wymieszać.
2.Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać mąkę i po raz ostatni wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie wyjąć z lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać po 100 masy . Rozpłaszczyć. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
Smacznego!
Komentarze