Warzywniaki - bułeczki z kaszą jęczmienną i warzywami

0 (0 ocen)

Zwykłe bułeczki pszenne nadziane kaszą jęczmienną i warzywami. Poezja! :)

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 10 sztuk)

    Ciasto:
    10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
    150 g ciepłej wody
    100 g letniego mleka
    400 g mąki pszennej
    1 łyżeczka miodu
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1,5 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    1/2 cebuli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    50 g kaszy jęczmiennej
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 młodego ogórka zielonego
    sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko do wysmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Warzywniaki - bułeczki z kaszą jęczmienną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając olej. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypać ciasto mąką. Pamiętajcie, że jeśli używacie świeżych drożdży, przed dodaniem ich do reszty składników, należy sporządzić z nich rozczyn.
  • 2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, najlepiej przy pomocy wagi kuchennej. Z każdej zrobić okrągłą bułeczkę, a następnie spłaszczyć ją w dłoniach na placek i umieścić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstępy między plackami powinny być spore- bułeczki mocno urosną. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
  • 4. W międzyczasie przygotować nadzienie: Kaszę jęczmienną ugotować jak zaleca się na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ogórek obrać, drobno pokroić wraz z papryką. Warzywa i kaszę dodać do cebuli, wymieszać. Przyprawić do smaku.
  • 5. Wyrośnięte bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem i przy pomocy okrągłej szklanki, której dno oprószyć w mące zrobić wgłębienia. W te wgłębienia nałożyć nadzienie.

    Warzywniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Podawać na ciepło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować