Zwykłe bułeczki pszenne nadziane kaszą jęczmienną i warzywami. Poezja! :)
Składniki:
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
Ciasto:
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
150 g ciepłej wody
100 g letniego mleka
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka miodu
5 łyżek oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
1/2 cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
50 g kaszy jęczmiennej
1/2 czerwonej papryki
1/2 młodego ogórka zielonego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do wysmarowania bułeczek
Warzywniaki - bułeczki z kaszą jęczmienną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając olej. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypać ciasto mąką. Pamiętajcie, że jeśli używacie świeżych drożdży, przed dodaniem ich do reszty składników, należy sporządzić z nich rozczyn.
2.Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, najlepiej przy pomocy wagi kuchennej. Z każdej zrobić okrągłą bułeczkę, a następnie spłaszczyć ją w dłoniach na placek i umieścić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstępy między plackami powinny być spore- bułeczki mocno urosną. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
4.W międzyczasie przygotować nadzienie: Kaszę jęczmienną ugotować jak zaleca się na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ogórek obrać, drobno pokroić wraz z papryką. Warzywa i kaszę dodać do cebuli, wymieszać. Przyprawić do smaku.
5.Wyrośnięte bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem i przy pomocy okrągłej szklanki, której dno oprószyć w mące zrobić wgłębienia. W te wgłębienia nałożyć nadzienie.
Warzywniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Podawać na ciepło. Smacznego!
Komentarze