Warzywniaki - bułeczki z kaszą jęczmienną i warzywami

  • wyświetlono: 188 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zwykłe bułeczki pszenne nadziane kaszą jęczmienną i warzywami. Poezja! :)

akrobatka22

Składniki

Składniki: (na ok. 10 sztuk)

Ciasto:
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
150 g ciepłej wody
100 g letniego mleka
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka miodu
5 łyżek oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/2 cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
50 g kaszy jęczmiennej
1/2 czerwonej papryki
1/2 młodego ogórka zielonego
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do wysmarowania bułeczek

Sposób przygotowania przepisu:

Warzywniaki - bułeczki z kaszą jęczmienną i warzywami

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając olej. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypać ciasto mąką. Pamiętajcie, że jeśli używacie świeżych drożdży, przed dodaniem ich do reszty składników, należy sporządzić z nich rozczyn.
  • 2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, najlepiej przy pomocy wagi kuchennej. Z każdej zrobić okrągłą bułeczkę, a następnie spłaszczyć ją w dłoniach na placek i umieścić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstępy między plackami powinny być spore- bułeczki mocno urosną. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
  • 4. W międzyczasie przygotować nadzienie: Kaszę jęczmienną ugotować jak zaleca się na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ogórek obrać, drobno pokroić wraz z papryką. Warzywa i kaszę dodać do cebuli, wymieszać. Przyprawić do smaku.
  • 5. Wyrośnięte bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem i przy pomocy okrągłej szklanki, której dno oprószyć w mące zrobić wgłębienia. W te wgłębienia nałożyć nadzienie.

    Warzywniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Podawać na ciepło. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuwarzywaprzepis_miesiąca1000Warzywniaki

Komentarze

Podobne przepisy

Upieczone bułeczki

Dodane przez: bahanka

Bułeczki z parówkami i ogórkiem

Bułeczki idealne na wieczorną przekąskę.

Gotowe

Dodane przez: nadzia87

Bułeczki z porem i parówką

Wyśmienite bułeczki drożdżowe -...

Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem

Dodane przez: Jaga85

Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem

Niezwykle aromatyczne i pulchne....

image-0infkt5

Dodane przez: beniawojt

Chleb z warzywami i serem

Pyszny chleb z wilgotnym środkiem...

Chleb z dynią i kaszą jaglaną

Dodane przez: Alex M

Chleb z dynią i kaszą jaglaną

Kolejny dyniowy wypiek na zakwasie....

http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/06/drozdzowe-bueczki-z-warzywami-yeast

Dodane przez: Ava Valk

Drożdżowe bułeczki z warzywami - Yeast bread...

Drożdżowe bułeczki z warzywami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE