Znakomity smak po połączeniu pasty wegetariańskiej w beszamelu z grillowaną wieprzowiną. Idealnie nadaje się na romantyczną kolację z dodatkiem lampki czerwonego wina.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron tagliatelle: 500 gramów
- cukinia ze skórką: 1 sztuka
- brokuły, kalafior, marchewka: 1 sztuka
- masło: 100 gramów
- mąka: 3 łyżki
- czosnek: 5 ząbków
- Mięso wieprzowe schab lub karczek: 700 gramów
- bazylia świeża listki: 5 sztuk
- Przyprawy podane w przepisie: 1 sztuka
- mleko: 1 litr
- pomidor do dekoracji: 1 sztuka
- żółty ser starty lub mozzarella: 5 łyżeczek
Warzywne tagliatelle z grillowaną wieprzowiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie gotujemy makaron. W między czasie kroimy warzywa. Brokuł i kalafior w różyczki, a marchewkę w talarki. Mięso pokrojone tak jak na kotlety grillujemy z dodatkiem soli i pieprzu.
2.W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szczyptę wegety i starty czosnek. Wsypujemy delikatnie mąkę i energicznie mieszamy. Dodajemy mleko i bardzo często mieszamy do czasu aż sos nam nie zgęstnieje.
3.Podsmażamy warzywa z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy już będą podsmażone dodajemy do nich makaron i zalewamy naszym sosem. Wszystko mieszamy. Dodajemy do smaku posiekaną bazylię, oregano i zioła prowansalskie.
4.Makaron z warzywami wykładamy na talerzu. Po bokach dajemy cząstki pomidora do dekoracji. Na samą górę kładziemy przekrojoną wzdłuż wieprzowinę. Na samą górę wtykamy liście bazylii.
Smacznego.
Komentarze