Warzywne placuszki z glazurowaną marchewką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybkie placuszki na obiad lub kolację :)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    jajko
    łyżka oleju rzepakowego
    4 łyżki kukurydzy
    4 łyżki groszku
    szczypta pieprzu
    szczypta soli

    glazurowane marchewki:

    150 g drobnej młodej marchewki
    łyżka miodu gryczanego
    świeżo zmielony pieprz czarny
    kilka kropli soku z cytryny

Warzywne placuszki z glazurowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy.

    Wszystkie składniki na placuszki dokładnie ze sobą mieszamy.

    Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej nieprzywieralną do naleśników) nakładamy masę formując niewielkie placuszki.

    Smażymy z obu stron do zrumienienia.

    Na mniejszej patelni rozpuszczamy miód.

    Dodajemy odsączone marcheweczki.

    Dosyć obficie przyprawiamy pieprzem.

    Chwilkę podsmażamy.

    Po zdjęciu z patelni skrapiamy sokiem z cytryny.

    Od razu podajemy je na ciepłych placuszkach.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy