Warzywne placuszki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Są to placuszki ziemniaczane ale przemycam w nich także marchewkę oraz koperek dla synka. Dekoracja dodatkowo zachęca do skonsumowania :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 duże młode ziemniaki
    mała cebula
    mała marchew
    łyżka posiekanej natki koperku
    szczypta soli i pieprzu
    jajko
    2-3 łyżki mąki
    olej do smażenia

    dekoracja :
    10 plasterków wędliny
    5 plasterków sera żółtego
    ogórek zielony
    pomidorki koktailowe
    kawałek czerwonej papryki (na buzie)
    pietruszka i szczypiorek

Warzywne placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieram na drobnej tarce warzywnej, cebulę i marchew ścieram na troszkę większych oczkach. Do masy dodaję posiekany koper. Wbijam jajko, dodaję mąkę pszenną i doprawiam solą oraz pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażę okrągłe placuszki. Odsączam na ręczniku papierowym. Na każdy placuszek nakładam plasterek okrągłej wędliny, za pomocą kieliszka wycinam kółka z sera. Z plasterków ogórka i pomidorków robię oczy. Buzie wycinam z papryki czerwonej. Jako uszy wtykam po kawałeczku natki pietruszki. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_03-2014

Komentarze

Podobne przepisy