Warzywne placuszki

0 (0 ocen)

Czerwona odmiana placuszków. Moja kompozycja smakowa.

Składniki:

  • 2 większe ziemniaki
    1 burak czerwony
    1 marchewka
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    płaska łyżeczka wegety
    1/4 łyżeczki pieprzu
    tłuszcz do smażenia

Warzywne placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • potarte warzywa 1. Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zaś buraki na grubych oczkach.
  • składniki 2. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić. Żółtko, mąkę, wegetę i pieprz dodać do potartych warzyw, wymieszać. Dodać ubitą pianę, wymieszać.
  • smażenie placuszków 3. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Porady

Do smażenia najlepiej używać masło klarowane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy