Warzywne placki z sosem jogurtowym

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

szybki, prosty, jarski i tani obiad na piątkowe popołudnie.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 250 gramów
    - cukinia: 400 gramów
    - marchewka świeża: 250 gramów
    - czosnek w ząbkach: 2 sztuki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - papryka czerwona w proszku: 1 łyżeczka
    - jajka cale: 2 sztuki
    - koperek - posiekany: 1 pęczek
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - płatki kukurydziane: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczania: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 0.25 szklanki
    - jogurt naturalny: 150 gramów
    - ząbki czosnek: 1 sztuka
    - koperek - posiekany: 2 łyżki
    - pieprz świeżo zmielony: 1 szczypta

Warzywne placki z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewki, cukinie obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć wode. Dodać przeciśnięty czosnek, sól pieprz, paprykę, jajka, mąkę, płatki, koperek posiekany. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wkładać porcje ciasta, spłaszczać i smażyć na rumiano.
  • 2. Podawać od razu z sosem jogurtowym, ktorego składniki (jogurt, koperek, czosnek przeciśnięty i pieprz) wystarczy wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy