warzywne placki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo chrupiące placki z warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • 6-8 ziemniaków,
    2-3 marchewki,
    ćwierć selera korzeniowego,
    cebula,
    jajko (lub dwa),
    około pół szklanki mąki,
    sól, pieprz, granulowany czosnek, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki
    opcjonalnie do placków podajemy kwaśną śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami siekanego koperku

Warzywne placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach (na grube wiórki). Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placuszki do zrumienienia, odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy ze śmietaną.

Porady

Proporcje podane przeze mnie są bardzo orientacyjne, należy dodać tyle mąki i jajek, żeby z masy tworzyły się nierozpadające na patelni placuszki.

Komentarze

Podobne przepisy