Warzywne leczo z jajkiem

4.49 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Zajmuję się wnukami – Martą i Jonaszem. To leczo jest jednym z ich ulubionych dań.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 3 papryki
    ● 5 pomidorów
    ● 3 cebule
    ● cukinia
    ● 4 jajka
    ● sól, pieprz
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Warzywne leczo z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywne leczo z jajkiem 1. Papryki myjemy i usuwamy
    gniazda nasienne. Miąższ
    kroimy w małe kawałki. Pomidory
    sparzamy i obieramy.
    Cebule obieramy i kroimy
    w piórka. Cukinię myjemy
    i kroimy w kostkę.
  • 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy
    tłuszcz, szklimy
    cebulę. Dodajemy resztę warzyw.
    Dusimy ok. 15 minut
    na małym ogniu, aż papryka
    będzie miękka. Doprawiamy.
  • 3. Jajka kolejno smażymy
    i podajemy na warzywach.

Porady

Na obiad leczo podaję bez jajek, a z mięsem. Jeśli na kolację, do sosu dodaję podsmażone plasterki boczku, kiełbasy lub parówek. Dobrze smakuje z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować