Warzywne leczo

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne, wegetariańskie danie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cukinii
    1 papryka czerwona
    1 duży pomidor
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    ½ szkl wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywne leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, paprykę i pomidora myjemy i osuszamy. Cukinię obieramy ze skórki, wykrajamy pestki. Miąższ cukinii kroimy w sporą kostkę. Z papryki wyjmujemy pestki a następnie paprykę i pomidora kroimy w duże kostki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy dość grubo. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na gorący wsypujemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 5 minut mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i przesmażamy z cebulą przez 5 kolejnych minut. Potem dodajemy pokrojoną cukinię i przesmażamy z pozostałymi warzywami przez kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojonego pomidora i mieszamy razem. Przesmażamy przez chwilę razem. Dodajemy wodę, koncentrat oraz przyprawy. Mieszamy razem i przykrywamy przykrywą. Dusimy razem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy.
    Możemy również przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 minut. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tej potrawy także zimą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować