1 opakowanie makaronu lasagne
250 g sera mozzarella
sos pomidorowy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, drobno posiekana
3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
1 świeże czerwone chili, drobno posiekane
25 oliwek bez pestek
2 łyżki kaparów, odsączonych
4 duże świeże pomidory pokrojone w ćwiartki
500 g pomidory śliwkowe, z puszki
20 świeżych liści bazylii
sól
czarny pieprz
Grillowane warzywa
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
2 cukinie, w plasterkach
1 bakłażan, pokrojony
2 garście pieczarek
300 g świeżej kapusty lub szpinaku
1 ząbek czosnku
Cytrynowa ricotta
500 g sera ricotta
1 średniej wielkości cytryna, sok i skórka
1 garść świeżej bazylii, posiekanej
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta pieprzu
Warzywne lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej oliwę w dużym garnku.
Dodaj cebulę, czosnek i chilli i smaż przez kilka minut.
Dodaj oliwki, kapary i świeże pomidory i gotuj kilka minut, zanim dodasz resztę składników.
Gotować przez 10 minut, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez pół godziny pod przykryciem.
Przygotować grillowane warzywa.
Natrzeć cukinię i bakłażan oliwą i solą i grillować je w piecu w temperaturze 200 ° C przez około 10 minut.
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek, grzyby i szpinak i dusić przez kilka minut.
Można też zgrillować cukinię i bakłażana na patelni, istotne jest to, żeby nie były zbyt mokre.
Zrobić cytrynową ricottę.
Umieść ser ricotta w misce, zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć cytrynę.
Dodać bazylię, sól i pieprz i wymieszać wszystko razem.
Lasagne.
Rozgrzej piekarnik do 175oC.
Zacznij od cienkiej warstwy sosu pomidorowego, przykryć warstwą makaronu lasagne, następnie cytrynowa ricotta, grillowane warzywa, szpinak i na koniec sos pomidorowy. Powtórz 2-3 razy, do zużycia wszystkich składników.
Na ostatnią warstwę nałożyć ser mozzarela.
Piec w piekarniku przez 40-50 minut
Komentarze