Warzywne lasagne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To danie zdecydowanie dla wielbicieli makaronu i dbających o linię. Nam to nie grozi, linii brak :P Aromatyczne i treściwe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    1 marchew
    1 mała puszka soczewicy konserwowej
    400 g sosu Barilla z bazylią
    makaron lasagne
    oliwa z oliwek
    1 garść bazylii
    1 garść natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    150 g tartej mozzarelli
    3 łyżki startego parmezanu
    sól, pieprz

Warzywne lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywne lasagne 1. Cukinię kroimy w kostkę, razem z posiekaną cebulą, startą na dużych oczkach marchew, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę wraz z zalewą, posiekaną bazylię i natkę pietruszki, ser, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pierzem.
    Dno naczynia smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, następnie wylewamy sos, przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Ostatnią warstwą ma być sos, który posypujemy startym parmezanem.
    Całość zapiekamy pod przykryciem 45 min w temperaturze 180°C, następnie 10 minut bez przykrycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy