REKLAMA

Warzywne krakersy z burakiem

wyświetlono: 68 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Warzywne krakersy z burakiem i marchewką to pyszna przekąska do na filmowy wieczór przed telewizorem, na piknik lub drugie śniadanie.

opublikowany: 25.03.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 mały burak
    50 g ziarenek słonecznika
    30 g pestek z dynii
    70 g płatków owsianych
    1 łyżka tahini
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 łyżek oleju kokosowego( można zastąpić dobrą oliwą)
    1 łyżeczka przypraw: papryka, chili, czosnek, rozmaryn, tymianek
    łyżeczka sezamu oraz posiekanych ziaren* mój dodatek do posypania po wierzchu
    sól i pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i buraczek umyć i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce, można też wrzucić go do robota kuchennego.
  • 2. Słonecznik i pestki z dyni drobno posiekać. Składniki wymieszać w misce i odstawić na pół godziny. Następnie rozwałkować cienko miedzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Posypać po wierzchu sezamem i posiekanymi ziarnami.
  • 3. Piec w temperaturze 170 stopni przez 15- 20 minut. Czas pieczenia zależy od pieca i grubości krakersów. Po upływie połowy czasu pieczenia foremkę wyjać z pieca i masę pokroić na kawałki. Wstawić ponownie do piekarnika i upiec na chrupiąco. Podawać z dowolnym dipem.

Porady

Najlepiej smakują gdy są chrupiące. Dlatego warto jest je pokroić przed końcem pieczenia na małe batoniki i wstawić ponownie do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE