Warzywne kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy.
Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Gotujemy razem z kalafiorem na parze do miękkości,
Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pieczarkami na łyżce masła.
Bułkę moczymy w wodzie.
Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mięsa i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odciśniętą bułkę, jajko i kaszę mannę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku.
Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni aż do zarumienienia z dwóch stron.
Porady
do kotlecików można dodać również inne warzywa: brokuła, pietruszkę
Komentarze