Warzywne kotleciki

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Te kotleciki są bardzo zdrowe i smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • pół średniego kalafiora
    2 marchewki
    1/4 główki kapusty
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    1 cebula
    1 czerstwa bułka
    4-5 pieczarek
    pół szklanki kaszy manny
    1 jajko
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywne kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy.

    Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Gotujemy razem z kalafiorem na parze do miękkości,

    Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

    Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pieczarkami na łyżce masła.

    Bułkę moczymy w wodzie.

    Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mięsa i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odciśniętą bułkę, jajko i kaszę mannę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku.

    Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni aż do zarumienienia z dwóch stron.

Porady

do kotlecików można dodać również inne warzywa: brokuła, pietruszkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować